Starta företag
Bolagsordning och viktiga juridiska aspekter vid företagsstart
Olika bolagsformer ställer olika krav på dokumentationen
Att starta företag är ett stort steg som kan kännas överväldigande. Det som är viktigt att veta är vilken dokumentation som krävs för de olika bolagsformerna. Detta oavsett om du ska starta aktiebolag, enskild firma eller handelsbolag.
Om du funderar på att starta aktiebolag, är det viktigt att har kunskap om hela processen. Tiden det tar innan allt är klart varierar beroende på hur snabbt du får alla dokument på plats och även på Skatteverkets handläggningstid.
En vanlig fundering är om man ska starta aktiebolag eller enskild firma. Enskild firma är ofta enklare att komma igång med och innebär färre formella krav. Medan ett aktiebolag ger bättre skydd för din privatekonomi och ger större möjlighet att ta in investerare. Det finns många fördelar med enskild firma, men för företagare som siktar på tillväxt och kapitalisering kan ett aktiebolag vara ett bättre alternativ.
Handelsbolag å andra sidan, kräver ett samarbete med minst en annan person. Ett handelsbolag ger större flexibilitet, men medför också ett solidariskt ansvar för bolagets skulder, vilket är en viktig aspekt att överväga.
Vi hjälper dig att starta ditt företag. Hela vägen från att välja bolagsform till bolagsnamn och registrering hos Skatteverket och Bolagsverket.
Bolagsordning - ett krav på dig när du startar AB
För dig som vill starta aktiebolag behöver du upprätta en tydlig och korrekt bolagsordning. Denna gäller mot tredje man i motsats till ett aktieägaravtal som enbart gäller mellan avtalsparterna.
Även för en ensamföretagare kan det vara av stor betydelse att det finns ett välformulerat hembud vid ett plötsligt dödsfall eller vid en bodelning.
Bolagsordningen behöver matchas med ex. hembud och förköpsklausul i aktieägaravtal. Bolagsordningen ska vara uppdaterad och informera tredje part om vilken verksamhet du driver.
Processen handlar om en mängd olika frågeställningar som ofta påbörjas långt innan juristen kommer in i bilden. Det kan handla om allt från förväntningar, krav, relationer, livspussel och utbildning till juridik, ekonomi och möjligheter till lån.